Karadeniz Bölgesi Otelleri
Türkiye’nin doğa deyince akla gelen ilk yeri hiç kuşkusuz Karadeniz Bölgesi olur. Yemyeşil doğasıyla özellikle şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlere birçok alternatif gezi rotası sunuyor. En önemli şehirleri arasında Ordu, Artvin, Rize, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bolu ve Zonguldak yer alıyor. Yaylalarından tutun da yemek kültürüne kadar keşfettikçe merakınız daha da artacak burada. Türkülere konu olan güzelliğinin yanında bahar şenliklerinden doğa sporlarına kadar hem eğleneceğiniz hem de spor aktivitelerine adrenalini doruklarına kadar yaşacağınız bir bölge burası.
Keşfetmeye şehirlerinden en popüler mekanlarıyla başlayalım dilerseniz. İlk rotamız da Ordu olsun. Fındığı ile ünlü olan bu şehirde görmeniz gereken yer kesinlikle Yason Burnu üzerinde yer alan Rum Kilisesi’dir. 2004 senesinde restore edilen bu yer, şimdilerde Karadeniz’in en turistik yerlerinden biri haline geldi. Rize ise yeşilin tadını çıkartmak isteyenlere hitap ediyor. Şehir yaylalarıyla meşhur. Sadece bahar aylarında değil kışın da gelebileceğiniz bu yer, size bambaşka bir manzara sunuyor. Ayder, Pokut ve Gito yaylası en bilinenleri. Bunların dışında Zil Kalesi, Verçenik, Arapdüzü Mesire Alanı, Kıble Dağı Camii ve Fırtına deresini de ziyaret etmeniz mümkün.
Artvin’in en meşhur noktası ise Karagöl. Gölün çevresindeki ladin, kayın ve gürgen ağaçları adeta bir tablo gibi. Geleceğiniz tarih Haziran aylarının son aylarına rastlarsa mutlaka Kafkasör şenliklerine katılmalısınız. Boğa güreşlerinin yer aldığı bu dev organizasyonla kendinizi İspanya’da hissedebilirsiniz. Artvin’in Karagöl’ü kadar bir diğer meşhur yer de Trabzon’da bulunan Uzungöl. Yamaçlarından düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşan gölün manzarasını seyrederken Karadeniz yemeklerinden de yemeyi unutmayın.
Trabzon deyince akla gelen bir diğer yer Sümela Manastırı. Hatta internetten arama yaptığınızda karşınıza çıkan ilk şey manastırın görkemli manzarası olacaktır. Şehri ayaklarınız altına alan Boztepe, bir heyelan set gölü olarak bilinen “Sera gölü” ve dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak nitelendirilen “Çal mağarası”nı mutlaka ziyaret edin deriz. Gelin gezi rotamıza Karadeniz’in meşhur göllerinden devam edelim. Bunlar arasında Gümüşhane’nin Limni gölü, Bolu’nun meşhur Gölcük gölü diğer en bilinenlerinden. Gümüşhane’ye gitmişken damlataşı şekillerinden oluşan “Karaca mağarası”nı görmeden dönmeyin. Bolu’nun Yedigöller milli parkı, Zonguldak’ın traverten, sarkıt, dikit sütunlar ve damlataşlar ile bezeli “Gökgöl mağarası”, yine Gümüşhane’de bulunan diğer adıyla “kırk gözeler” yani Tomara şelalesi bölgeye adeta masalsı bir hava katıyor.
Konu Karadeniz olunca gezilecek yerleri bitecek gibi değil. Giresun’un adını şehrin isminden alan Giresun Adası Kefken Adası ile birlikte iki adasından biri. Hakkında türlü mitolojik efsaneler dönen ada için önce hikayelerini okuyun, ardından güneşin batışını izlemek için rotanızı ona göre planlayın tavsiyesinde bulunabiliriz. Gelmişken Giresun kalesini de ziyaret edip, sonrasında temiz havayı içinize solurken bölgenin tavşan kanı çayından birkaç bardak içebilirsiniz. Çay demişken gelin biraz da bölgenin yemek kültüründen bahsedelim.
En meşhuru hiç kuşkusuz hamsili pilavlarıdır. Özellikle yerinde yemek isteyenlerin Rize’de tatmalarını öneriyoruz. Artvin yöresine ait “pileki ekmeği”, hamsi buğulama, yine Rize’ye özgü “Laz böreği”, Artvin’in “karalahana sarması”, Trabzon’un “mısır ekmeği”, Akçaabat köftesi ve mıhlaması, Ordu’nun “hamsi köftesi” ve “hoşkıran kavurması” en gözde yemekleri arasında bulunuyor. Yemekleriyle iştahınız yeterince kabardıysa bölgenin son ilgi çekici yerlerini sıralamak istiyoruz. Bunlar arasında Sinop kentinde bulunan “Sinop Prison” ve “İnceburun Feneri”, Kastamonu’nun “Bozkurt Şehitler ve Gaziler Anıtı”, Bolu’daki “Seben Kaya Evleri” ve “Tokadı Hayreddin Türbesi”, Amasra’nın “Ağlayan Ağaç”ı ile “Amasra Kalesi”, Artvin Atatepe, son olarak Giresun’daki “Şebinkarahisar Kalesi” Karadeniz bölgesi otelleri için tavsiye niteliğindeki diğer popüler destinasyonları arasında yerini almaktadır.