Artvin; yeşilin binbir tonunu barındıran ormanlık alanları, insanın başını döndürecek güzellikte olan doğası, insanın içine ferahlık veren bol oksijenli havası, sıcakkanlı insanı, birbirinden lezzetli yemekleri ve hepsi birbirinden güzel olan Artvin otelleri ile ülkemizin göz bebeğidir.
Özellikle doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Artvin Doğu Karadeniz’de yer alır ve Gürcistan ile sınırımızı oluşturur. Ardahan, Erzurum ve Rize ile komşu olan şehrin Karadeniz’e kıyısı bulunur. Coğrafi ve kültürel yapısı itibariyle kendine has özellikler taşıyan Artvin’de gezilecek yerler oldukça fazladır. Şimdi dilerseniz gelin birlikte Artvin’de görülecek yerler listesine bir göz atalım…
5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Artvin kaleleri, camileri, kiliseleri, köprüleri, çeşmeleri ve daha pek çok eser ile doludur, bu yüzden şehri adım adım, sindire sindire sindire gezmek önemlidir. Yolunuz bu yer yüzü cennetine düştüğünde ilk yapmanız gereken bizce Artvin yaylalarına çıkmak olsun. Yaylaların bol oksijenli havasını ciğerlerinize çekince yaşadığınızı anlayacağınıza emin olabilirsiniz. Kafkasör Yaylası, Yaylalar Köyü, Borçka Karagöl Yaylası, Şavşat Karagöl Yaylası, Ardanuç Bilbilan Yaylası ve Arsiyan Yaylası şehirde bulunan ve görülmesi gereken yaylalardandır. Yaylalarda, düzenlenen şenlik ve festivallere katılabilirsiniz.
Yaylalarının yanı sıra koruma altında olan milli parkları da bulunan Artvin’de; Hatila Vadisi Milli Parkı, Maçahel - Gorgit - Efeler Tabiat Koruma Alanları ve Karagöl Sahara Milli Parkı mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Özellikle de Karagöl… Şavşat’ta yer alan Karagöl Sahara Milli Parkı, göl sularının üzerine yansıyan ağaçların meydana getirdiği büyüleyici manzara ile kartpostallık görüntülere sahne olur.
Artvin’in bir başka doğal güzelliği de şelale ve kanyonlar… Yeşilin en güzel tonlarını yansıtan ağaçların arasından dökülen şelaleri ve heybetli kanyonları görmeden ilden ayrılmamalısınız. Mençua Şelalesi, Maral Şelalesi ve Cehennem Deresi Kanyonu görülmesi gerekenlerdendir.
En başta da söylediğimiz gibi Artvin’in her bir karışı cennet niteliğinde ama özellikle bir yeri var ki onun için ne söylesek az kalır. Maçahel’den bahsediyoruz elbette. Değişik türde olan yaşlı ağaçlarıyla ünlü olan köyün tüm bayırları ağaç ve çayırlar ile kaplıdır. Burada bulunan ağaçlar o kadar yaşlıdır ki 1 - 5 yüzyıllık ağaçlar bile vardır. Bu flora çeşitliliği sayesinde arıcılığın geliştiği köyden dünyaca ünlü olan şifa balı üretilir.
Artvin doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihsel değerleri ile de oldukça zengindir. Yüzyıllar öncesine dayanan geçmişi ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle şehirde görülecek tarihsel mekan sayısı da fazladır. Artvin Kalesi, Şavşat Kalesi, Gevhernik Kalesi, Satlel Kalesi, Ferhatlı Kalesi, Ardanuç Kalesi, Tekkale Manastırı, Opiza Manastırı, Tibeti Kilisesi, İbrikli Kilisesi, Yeni Rabat Kilisesi bu yerlerden yalnızca birkaçıdır.
Eğer Artvin’e yazın giderseniz Hopa’da yer alan Kemalpaşa Plajı, Kopmuş Plajı ve Arhavi Plajı’nda Karadeniz’in serin sularının tadını çıkarabilirsiniz. Kışın gittiğinizde ise Atabarı Kayak Merkezi’nde kış sporlarıyla keyifli vakitler geçirebilir ya da Otingo Kaplıcası’nın şifalı suları ile kendinizi yenileyebilirsiniz.
Artvin, eşsiz lezzetleriyle tanınır; dut pekmezi, balı, tereyağı, laz böreği, kuzine zeytini, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok nefis yiyeceğiyle ünlüdür.