Tarihte Karamanoğulları beyliği ile bilinen ve ismini bu beylikten alan Karaman ili, İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Bilinen yerleşim tarihi milattan önce 8 bin yılına kadar uzanan Karaman, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Karaman Gezilecek Yerler
Karaman; tarihi özellikli yapıları ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini cezbetmektedir. Karaman’da Gezilecek Yerler listesini yine bu tarihi ve doğal güzellikler oluşturmaktadır. Firan Kalesi olarak da bilinen Ermenek Kalesi’nin ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği bilinmemekle beraber Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine kadar önemini korumuş, son dönemlerde ise zindan olarak kullanılmıştır. 12. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılmış olan Karaman Kalesi, iç içe üç sur olarak inşa edilmiş ancak günümüze sadece en içte yer alan iç kale ulaşabilmiştir. 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Yunus Emre Camii ve Tekkesi; cami, türbe, zaviye ve hazire bölümlerinden oluşmaktadır. 1596 yılında Nuh Paşa tarafından yaptırılan Nuhpaşa Camii, Osmanlı mimarisi tarzındadır. 1356 yılında Karamanoğlu Emir Seyfeddin Hacı Bey tarafından yaptırılan Hacı Beyler Camii ziyaret edilebilir. Karamanoğlu Alâeddin Ali Bey tarafından 1370 yılında Mevlânâ’nın annesi Mü’mine Hatun anısına yapılan Aktekke (Valide Sultan) Camii, Mevlânâ’nın annesi, hanımı ve çocuklarına ait mezarlara ev sahipliği yapmaktadır.
Karamanoğlu Alâeddin Halil Bey tarafından yaptırılan Arapzâde Camii 1374 yılına tarihlenmektedir. Karamanoğulları döneminde inşa edildiği tahmin edilen Çelebi Mescidi, ahşap minaresi ile dikkat çekmektedir. 1493 yılında yapılmış olan Dikbasan Camii, üç kapılı yapısı ve ahşap minberi ile dikkat çekmektedir. 1961 yılında kurulan Karaman Müzesi, birkaç yer değişiklikten sonra günümüzdeki konumuna 1971 yılında taşınmıştır. Karamanoğlu Mahmut beyin oğlu Halil Bey tarafından yaptırılan Görmel Köprüsü, iki büyük kemer üzerine inşa edilmiştir. 14. yüzyılda inşa edilen Ulu Cami, çinileriyle dikkat çekmektedir. 1356 metre uzunluğa sahip İncesu Mağarası; içerisindeki sarkıt, dikit ve traverten havuzları ile dikkat çekmektedir. Mağaranın astım ve kalp yetersizliği hastalarına şifa verdiği düşünülmektedir.
Karaman Konaklama
Karaman, gelişmiş konaklama imkanları ile dikkat çekmektedir. Konforlu hizmetleriyle misafirlerinin memnuniyetini amaçlayan Karaman Otelleri her bütçeye hitap edebilen zengin alternatifleri ile yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir.
Karaman’da Ne Yenir?
Karaman seyahatinizi Karaman’ın meşhur lezzetlerinden Mıkla, Töğmeken, Papara, Çoban Kavurma, Salçalı Köfte, Saç Kavurma, Sulu Pilav, Fırın Kebap, Lokur, Calla, Arapaşı Çorbası gibi lezzetleri tatmadan bitirmeyin!
Siz de Karaman’ı gezilecek yerler listenize ekleyin; Karamanoğulları Beyliği ile tarihte önemli bir yer edinen bu İç Anadolu ilini keşfedin!