Erzincan, ülkemizin Doğu Anadolu bölümünde yer alır. Yahudilerin kutsal kitabı olan Tevrat’ta adı geçen Fırat ile hayat bulan şehir köklü tarihi, doğal güzellikleri, coğrafi yapısı, leziz mutfağı, kendine has kültürel özellikleri ve birbirinden güzel Erzincan otelleri ile bir turizm cennetidir.
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan gezilecek yerler bakımından zengin bir şehirdir. Günümüze kadar ulaşmayı başaran en sağlam Urartu şehirlerinden biri olan Altın Tepe Erzincan - Erzurum karayolunun yüzüncü kilometresinde yer alır. Bu höyükte M.Ö 8. yüzyıla ait pek çok irili ufaklı eser bulunmuştur. Asıl adı Muhammed Vehbi olan Terzibaba’nın türbesi de Erzincan’da yer alır. Tasavvufi konular içeren, Kenzil Fütuh adlı bir eseri bulunan Terzibaba’nın türbesi şehre gelen turistler tarafından ziyaret edilmektedir. 1071 ile 1228 yılları arasında yörede egemen olan Mengücek Beyliği dönemine ait olan Sultan Melik Türbesi de turistlerin yoğun ilgisini gören bir yerdir. Saltuklu Prensesi Mamahatun Türbesi ve yine prenses adına 13. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Mamahatun Kervansarayı ile Kemah Gülalibey Camii ve Refahiye Merkez Camii Erzincan’da gezilecek yerler arasında sıralanmaktadır.
Tarihi değerleri ile olduğu kadar doğal güzellikleriyle de görenleri kendine hayran bırakan Erzincan’da görülecek yerler; Girlevik Şelalesi, Otlukbeli Gölü, Kemaliye ( Eğin) Karanlık Kanyon, Ekşisu Mesire Alanı, Aygır Gölü, Refahiye Dumanlı Yaylaları, Esence Yedigöller ve Ardıçlı Gölü olarak sıralanabilir. Girlevik Şelalesi’nde hemen yanı başında piknik yapabilir, yakınında bulunan lokantalarda alabalık ziyafet çekebilirsiniz. Oluşum bakımından dünyada bir benzeri daha olmayan ve bu özelliği itibariyle anıt göl olarak anılan Otlukbeli Gölü’nün güzelliği karşısında büyüleneceğinizi söyleyebiliriz. Kapalı bir ekosistem oluşturan bir doğa harikası olan Karanlık Kanyon, Fırat’ın Efsanesi olarak anılır. Benzerlerine Amerika’da ve Alpler’de rastlanan bu kanyon, önemli kano dergilerinden biri olan Kanu Magazine tarafından Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiştir.
Birazda Erzincan’ın kültürel değerlerinden bahsetmek gerekirse; şehirde bakırcılık oldukça gelişmiştir. Bakırdan mutfak eşyalarının ve hamam takımlarının yapıldığı şehirde bakırcılığın tarihi Urartular kadar eskidir. Ancak ne yazık ki günümüzde, çoğu el sanatında olduğu gibi bakırcılık da önemini yitiren, çalışanlarının git gide azaldığı bir el sanatı olmuştur. Aynı zamanda kentte halıcık da oldukça ünlüdür ve el dokuması halılar üretilir.Bu el sanatlarının yanı sıra halk edebiyatına sağladığı katkılar ve halk oyunları ile de kendinden söz ettirmeyi başaran bir kenttir Erzincan.
Bu kadar güzelliği bünyesinde barındıran Erzincan’da tabiat ananın hediye olan coğrafi özellikleri sayesinde doğa sporları gelişim göstermiştir. Erzincan’da yapılacak doğa sporları; rafting, kano, yamaç paraşütü, dağcılık ve tırmanış, kayak, buzul tırmanışı, kampçılık, trekking, dağ bisikleti, ofroad, cirit atv motosiklet ve motocross olarak olarak sıralanabilir. Tüm bunlar demek oluyor ki Erzincan gezisi yaparsanız canınız hiç sıkılmaz…