Bilinen ilk yerleşimin Neolotik döneme kadar uzandığı Çankırı, İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Çankırı, bu medeniyetlerden pek çok esere de ev sahipliği yapmıştır. Çankırı; bu tarihi özellikli yapılar ve doğal güzellikler ile yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği destinasyonlardan biri olmuştur.
Çankırı Gezilecek Yerler
Tarihi özellikli yapılar ve doğal güzellikler ile yerli ve yabancı turistlerin dikkatini cezbeden Çankırı’da Gezilecek Yerler listesi oldukça kabarıktır. Bu listeyi tarihi özellikli yapılar, doğal güzellikler, termal kaynaklar ve kayak merkezi oluşturmaktadır. 1972 yılında ziyarete açılan Çankırı Müzesi, Çankırı tarihine ışık tutmaktadır. Cendere Köyü’nde bulunan Cendere (Salman) Höyüğü; insan eliyle oyulmuş mağaralara, kaya mezarlarına, kaya kilisesi olduğu tahmin edilen tapınağa ve yapılma amacı henüz anlaşılamamış bir çok oyuğa ev sahipliği yapmaktadır.
Roma ve Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen Sakaeli Kaya Mezarları, peri bacaları ile birlikte ilginç bir manzara oluşturmaktadır. Milattan önce 6. yüzyıldan kaldığı sanılan Beşdut Kaya Mezarları, etkileyici bir görünüme sahiptir. Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat zamanında Çankırı Atabeyi Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında inşa edilen Taş Mescid (Cemaleddin Ferruh Darülhadisi), sağlam yapısı ile halen misafirlerini beklemektedir.
Osmanlı döneminden kalmış olan Çankırı Evleri’nden 108 tanesi koruma altına alınmıştır. 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan Buğday Pazarı Medresesi, günümüzde el sanatlarının ve hediyelik eşyaların sergilendiği bir gezi alanıdır. Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan’ın kalfalarından Sadık Kalfa tarafından inşa edilen Ulu Cami (Sultan Süleyman Camii), kesme taş ve kurşun çatıdan oluşmaktadır. Çankırı’da bulunan tarihi hamamlar da ziyaret etmeye değerdir. 19. yüzyılda Çankırı Mutasarrıfı Said Efendi tarafından yaptırılan Çarşı Hamamı, 17. yüzyılda Osmanlı Padişahı 4. Murat tarafından inşa edilen Murat Hamamı, Kurşunlu ilçesinde bulunan Kurşunlu Hamamı ve Ilgaz’da yer alan Ilgaz Hamamı ziyaret edilmeye değerdir. Çankırı’da bulunan doğal güzellikler de misafirlerin dikkatini çekmektedir. 400 yıllık Koca Meşe ağacı 14 metre genişliğe ve 15 metre yüksekliğe sahiptir. Ilgaz Kayak Merkezi, Çankırı’ya 73 km mesafede bulunmaktadır. Kayak Merkezi’nde kış sporlarının tadını çıkarabilirsiniz.
Çankırı Konaklama
Çankırı, gelişmiş turizm imkanlarına paralel olarak gelişen konaklama imkanlarına sahiptir. Konforlu hizmetleri ile misafirlerinin memnuniyetini amaçlayan Çankırı Otelleri, her bütçeye hitap edebilen zengin alternatiflere sahiptir.
Çankırı’da Ne Yenir?
Çankırı’nın eşsiz lezzetlerinden Küpecik Peyniri, Bamya Çorbası, Harmandaşı, Çeç Böreği, Ekmek Muskası, Yaren Güveci, Yazma Çöreği ve Yumurta Tatlısı gibi lezzetleri tatmayı unutmayın! Siz de Çankırı’yı gezilecek yerler listenize ekleyin; tarihi ve doğal güzellikleri ile Çankırı’yı keşfetmek için geç kalmayın!
Tava çöreği, bükme, yazma çöreği, cızlama, gözleme, tatar böreği, mantı, pıhtı, iri hamur, çullama gibi geleneksel lezzetler bu bölgenin en öne çıkan yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, tarhana, toyga, şaştımaşı, tutmaç, yarma, dene, cümcük gibi çorbaların temel malzemesi genellikle buğday ürünleridir. Sağlıklı ve lezzetli beslenmenin ikinci önemli bileşeni ise taze ve kuru sebzelerdir.